News
 1. Időpontváltozás – szakági bajnokság
 2. Pálinkás János emléktorna – eredmények
 3. Lábtenisz 2021 – előzetes
 4. Lábtenisz szakági magyar bajnokság 2020
 5. Határozat 2020.10.19.

Csapatbajnoság lebonyolítási szabályzata 2020

JÁTÉKNAPOK, FORDULÓK, MÉRKŐZÉSEK

I. 2020.03.08. vasárnap 12:00 Budapest, Mini Garros Tenisz Klub

(1152. Szentmihályi út 167. az Ázsia Centert jobbra kerülve, hátul) pálya és borítás: sátor/salak

1.     forduló

Szentendre – Kaposvár, Százhalombatta – Törtel SK, Budapest – Balatonakarattya

2.     forduló

Balatonakarattya – Szentendre, Budapest – Százhalombatta, Kaposvár – Törtel SK

II.   2020.04.05. vasárnap 09:00 Győr, Marcali Tenisz Centrum

(9024 Győr, Pápai út) pálya és borítás: csarnok/szőnyeg és sátor/salak

3.     forduló

Balatonakarattya – Kaposvár, Budapest – Törtel SK, Szentendre – Százhalombatta

4.     forduló

Törtel SK – Balatonakarattya, Kaposvár – Százhalombatta, Szentendre – Budapest

III.   2020.04.26. vasárnap 09:00 Budapest, BVSC Tenisz Csarnok

(1143 Budapest, Tatai út 79-85.) pálya és borítás: csarnok/szőnyeg

5.     forduló

Százhalombatta – Balatonakarattya, Kaposvár – Budapest, Törteli SK – Szentendre

6.     forduló

Szentendre – Kaposvár, Százhalombatta – Törtel SK, Budapest – Balatonakarattya

7.     forduló

Balatonakarattya – Szentendre, Budapest – Százhalombatta, Kaposvár – Törtel SK

IV.    2020.05.24. vasárnap 09:00 Szeged, Labdaház Tenisz Centrum

(6720 Szeged, Kukorica utca 4.) pálya és borítás: szabadtéri/salak

8.     forduló

Balatonakarattya – Kaposvár, Budapest – Törtel SK, Szentendre – Százhalombatta

9.     forduló

Törtel SK – Balatonakarattya, Kaposvár – Százhalombatta, Szentendre – Budapest

10. forduló

Százhalombatta – Balatonakarattya, Kaposvár – Budapest, Törteli SK – Szentendre

V. Négyes döntő (final four) 2020.08.1-2. vagy 2020.08.15-16. Balaton,

pálya és borítás: szabadtéri/salak

Megjegyzés: a 7. és 10. fordulót – kizárólag a csapatok közös megegyezésével – más helyszínen és más időpontban is meg lehet rendezni. A lebonyolításra 2020.05.23. napja az utolsó lehetőség, és a jegyzőkönyvet még a forduló napján, elektronikus úton el kell juttatni Oláh Tamás részére (kud300@gmail.com). Az ilyen módon megrendezni kívánt fordulókat azonban min. 1 nappal korábban be kell jelenteni az MLTSZ felé (kud300gmail.com), de a szövetség jóváhagyására nincs szükség.

Mérkőzések, játékosok, pontozás, felszerelés, sportorvosi igazolás

 A 2020-as bajnokságban (a tavalyi öt helyett) a csapatok egymással összesen hét mérkőzést játszanak.

Újdonság, hogy – az utánpótlás korú játékosok fejlődését elősegítendő – egy U-19 korosztályos páros, „két pattanásos” EFTA-UNIF, valamint egy (szintén U-19-es) hármas, „egy pattanásos” FIFTA szabályok szerinti mérkőzés is megrendezésre kerül. (U-19 = még nem töltötte be a 19. évét)

Ezeket a mérkőzéseket kizárólag U-19-es fiú csapatok (J), korhatár nélküli lány csapatok (W), vagy akár „vegyes-mix” csapatok (M) játszhatják.

Fontos megjegyezni, hogy annak a klubnak, akinek nincs sem J, sem W, sem M csapata, az SENIOR (S) – 50. életévét betöltött – játékosokkal is lejátszhatja az előbb említett, két újonnan bevezetett mérkőzést. Arra azonban nincs lehetőség, hogy az egyik mérkőzést J/W/M csapat, majd a másikat a S csapat játssza. Tehát vagy mindkettőt J/W/M, vagy mindkettőt a S csapatnak kell lejátszania.

Felnőtt játékosok (F) mellett és/vagy helyett bármelyik mérkőzésen szerepelhet J/W játékos, a 4. (UNIF) F hármas mérkőzésen akár F/M összetételű csapat is pályára léphet.

Seniorok nem alkothatnak vegyes csapatot sem J, sem W sem F játékossal.

Egy klub vagy csak J/W/M vagy csak S csapatot nevezhet, és a bajnokság alatt ennek változtatásra nincs lehetőség.

Bármelyik játékos, aki a 2. páros „A” (UNIF) mérkőzésen – legyen az F/J/W/S, akár csak csereként is – pályára lépett, az már a 6. páros „B” (FIFTA) mérkőzésen nem játszhat, még másik játékos sérülése esetén sem.

Bármelyik F/S játékos, egy összecsapáson összesen maximum 3 mérkőzésen nevezhető, több mérkőzésen még csereként sem vehet részt, még másik játékos sérülése esetén sem. Ez alól kivételt képeznek a J/W játékosok.

Két különböző nevezés lehetséges.

 • F: 10 fő, és J/W: 6 fő, vagy –    2.   F: 10 fő, és S: 6 fő,
 • Egy játékos akár mindkét helyre beírható,
 • Az a csapat, amelyik nem tölti fel a maximális létszámot, szezon közben bővítheti a létszámot, de ezt a játéknapot megelőző nap 24:00-ig jeleznie kell a szövetség felé (kud300@gmail.com).
 • A bajnokság küzdelmei alatt átigazolás nem lehetséges.
 • A maximális létszámot még sérülés esetén sem lehet túllépni.

 A mérkőzések az alábbi – kötelező – sorrend szerint kerülnek lebonyolításra

 •   első „A” egyéni F,
 • páros „A” (UNIF) F,
 • páros „2 pattanó” (UNIF) J/W/M vagy S
 • hármas (UNIF) F
 • hármas (FIFTA) J/W/M vagy S
 • páros „B” (FIFTA) F
 • második „B” egyéni F

Pontozás

 • egy győztes mérkőzésért 1 pontot kap a csapat,
 • az az együttes, amelyik benevez J/W/M csapatot, az azonnal plusz pontot kap minden fordulóban, minden mérkőzésen – az összecsapás eredményétől függetlenül – amikor ténylegesen pályára is lépnek,
 • ezzel szemben, ha egy csapat – akár szándékosság nélkül – sem J/W/M, sem szenior csapatot nem indít az adott forduló bármelyik mérkőzésére, akkor az ellenfél további plusz pontot kap minden mérkőzés után, illetve még a virtuálisan megnyert mérkőzés után is 1-1-et,
 • mérkőzésenként plusz 1 pont jár J/W/M csapat minden pályára lépésekor,Tehát előfordulhat, hogy ha egy csapat megnyeri mind az öt F mérkőzését, de mivel nem volt J/W/M/S indulója a 3. és 5. mérkőzésekre, ezért a végeredmény tekintetében csak 5-4 lesz a pontarány.
 • bármilyen okból el sem kezdődött mérkőzésen a jegyzőkönyvben 2 x 11:0 szett és pontarány kerül rögzítésre.
 • bármilyen okból, az első szettben félbeszakadt mérkőzésen a vesztes csapat addig elért pontszáma, a második szett pedig 0 ponttal kerül jegyzőkönyvezésre.
 • bármilyen okból, a második szettben félbeszakadt mérkőzésen az első szett valós eredménye, a második szettben a vesztes csapat addig elért pontjai, adott esetben pedig a harmadik szett 0 ponttal kerül rögzítésre.
 • bármilyen okból a döntő szettben félbeszakadt mérkőzésen az addig elért valós szettarányokat, illetve a vesztes csapat döntő szettben elért pontjait kell rögzíteni.

(Ezzel a bónus pontozási rendszerrel egyértelműen az a célunk, hogy az utánpótlás korú fiúk és a lányok versenyeztetése minél szélesebb körben megvalósuljon, fejlődésük töretlen, beemelésük a sportág élvonalába pedig zökkenőmentes legyen.)

Felszerelés (cipő, mez)

 Fontos leszögezni, hogy a CSB. során tilos „stoplis” vagy un. „hernyótalpú” vagy bármilyen más, érdes felülettel bevont talpú cipő használata, ez súlyos szabálysértésnek minősül, adott esetben a játékos kizárását is eredményezheti, ha nem rendelkezik cserecipővel. Az így kiesett (kizárt) játékos versenyjogi szempontból sérült játékosnak számít, tehát – az adott kereteken és szabályokon belül – cserélhető.

A csapatok részére a számozott, és teljesen egyforma „egyen” mez nem kötelező, de az mindenképpen elvárás, hogy a csapat éppen pályán lévő játékosai minimum egyforma színű mezt viseljenek (örülnénk, ha a nadrág is egyforma lenne)!

Azonban a négyes döntőben (final four) már mindenkinek (a csapat összes jelen lévő és benevezett játékosának) kötelező a teljesen egyforma felszerelés, értendő ez a mezre és nadrágra is!

Sportorvosi igazolás

Legkésőbb a II. játéknap kezdetéig minden benevezett játékos köteles hitelt érdemlően vagy eredetben bemutatni a sportorvosi igazolását.

A bemutatás rögzítésre kerül, később már kerül(het) ellenőrzésre.

Aki ezt nem, vagy indokolatlanul – igazolatlanul – késedelmesen teszi meg, annak az addig elért eredményei törlésre kerülnek, és visszamenőlegesen elvesztett mérkőzésként kerülnek rögzítésre (2 x 11:0).

Játékvezetés, játékvezetők

A szövetségnek sajnos nincs lehetősége főállású (térítés ellenében működő) játékvezetők alkalmazására.

Nem képezheti vita tárgyát, hogy ezt – az egyébként kardinális – kérdést mindenképpen meg kell oldanunk, ezért az alábbi szabályokat vezetjük be.

 • A mérkőzéseket    az     MLTSZ     által     elfogadott       (akreditált) játékvezetőknek kell vezetni.
 • Amennyiben erre nincs lehetőség a mérkőző feleknek – közös megegyezéssel, de – ki kell jelölniük játékvezetőt.
 • Abban a ritka esetben, amikor ez sem lehetséges, akkor minden csapat a saját térfelének játékvezetője, a döntéseket az ellenfél köteles elfogadni, illetve a vitát elkerülendő – a fair play szabályait maximálisan figyelembe véve, lehetőleg közös megegyezéssel -, a pontot meg kell ismételni, vagy végső esetben – esetleg jelenlévő – bármelyik akreditált játékvezető véleményét kell kikérni.
 • A sorozatosan szabálytalankodó, durva, és/vagy sportszerűtlen játékost először a játékvezető figyelmezteti, majd ismétlődés esetén már sárga lappal és ezzel párhuzamosan technikai ponttal sújthatja, ha a szankciók ellenére magatartása továbbra sem elfogadható, akkor az először a szett, illetve súlyos esetben – piros lap felmutatásával – a mérkőzés elvesztését is kiválthatja. A játékvezető megsértése akár azonnal a mérkőzés elvesztését eredményezheti, és további fegyelmi eljárást, versenyzéstől-, és/vagy válogatottságtól történő eltiltást vonhat maga után.
 • Akkreditált játékvezetők. Hámori, Pál, Harsányi, Lengyel, Gulácsi, Fazekas, Pozderka, Lakics, Dienes-Oehm, Oláh.
 • A „final four” (négyes döntő) során már az MLTSZ. fog – mérkőzésenként két fő – játékvezetőt kijelölni